Reviews

U zult in de hier gedeelde ervaringen een diversiteit aan behandelde klachten aantreffen. Ik begeleid meestal cliënten die naast de reguliere zorg, ondersteuning zoeken bij ofwel een meer ontspannen levenshouding, ofwel bij hun lichamelijke of geestelijke disbalans.In mijn holistische visie werken deze twee zaken direct op elkaar in. Ook cliënten met complexe ziektebeelden zoals dementie of Parkinson, begeleid ik in mijn praktijk.

Ervaringen van enkele zwangere cliënten in hun eigen woorden:

 • Bibi

Hilde behandelt met veel aandacht en liefde. Je voelt je gezien door haar en ze neemt elke klacht of opmerking serieus, en spoort je aan precies aan te geven wat je nodig hebt, om daar vervolgens op in te spelen.
De voetreflexbehandelingen zijn echt genieten, want naast dat het veel goed doet voor je specifieke vraag, is het erg ontspannend.
Na elke behandeling voelde ik me weer wat lichter (terwijl ik hoogzwanger was ; ) ), rustiger en meer gegrond.
Ik heb bij mijn beide zwangerschappen ter voorbereiding van de bevalling, bij Hilde behandelingen gedaan.
Met haar praktische tips en adviezen kun je ook zelf veel doen. Een daarvan was het wiebelen met je tenen voor ontspanning in je lijf: dat heb ik zelfs tijdens het wegpuffen van de weeën én het persen gedaan!!
Hilde is een zeer prettig persoon die het beste voor haar cliënten wil, dat voel je aan alles!
Een aanrader.

 • Marga

"Uit nieuwsgierigheid heb ik 9 jaar geleden voor het eerst een (voet)reflexologie behandeling gehad van Hilde. Hilde is oprecht geïnteresseerd in je en neemt uitgebreid de tijd voor een intake. Ik heb de afgelopen jaren verschillende behandelingen gehad van ontspanning tot aan energyboosts. Ook tijdens mijn zwangerschap vond ik de behandeling een cadeautje voor mezelf.
Mijn dochtertje had haar eerste oorontsteking al met 7 maanden. Toen ze 12,5 maand oud was ben ik voor het eerst met haar bij Hilde geweest voor een behandeling. Hilde heeft haar een aantal keren gericht behandeld voor haar oortjes en je zag haar ontspannen en rustig worden tijdens de behandeling. Heel bijzonder. Mocht je eens in Amsterdam zijn:voetreflexologe Hilde behandelt zwangere vrouwen en verricht wonderen. "

 • Valerie

"Bedankt voor uw behandeling. De avond na de behandeling ging het al 'rommelen' in mijn buik en die nacht werd ik om 02:00 wakker met weeën. En dat zette heel snel door, ons kindje is om 08:35 geboren, dus dat is heel erg snel gegaan uiteindelijk! Ik vermoed dus wel dat uw sessie in combinatie met het 'strippen' van de verloskundige toch zeker heeft geholpen. Zelf vond ik het in ieder geval een erg goede ervaring. Heb het ook al vriendinnen aangeraden, al heb ik ook verteld dat het geen garanties biedt natuurlijk.. Vond het gesprek met u fijn, vond de sessie erg ontspannend en wat u allemaal vertelde vond ik ook erg interessant! Hilde, nogmaals dank en natuurlijk ook voor uw geboortekaartje. Ons kindje drinkt heel goed en heeft gelukkig nog geen last van krampjes."

 • Yoni

De voetreflex is mij goed bevallen.

Ik vond het interessant en een fijn idee dat ik me voorbereid(de) op de bevalling. Ondanks dat ik tegen een ziekenhuis bevalling opzag, verliep de bevalling van Loua fijn en snel. Ik ben er van overtuigd dat het mede zo makkelijk is gegaan door de voetreflex behandelingen voorafgaand, dus nogmaals bedankt!

 • Esmee

Het gaat heel goed, gelukkig, zowel met mij als met mijn baby. Mijn lichaam herstelt snel en het borstvoeden gaat vooralsnog probleemloos.

Ik vind het moeilijk te zeggen of de reflexbehandeling echt heeft aangezet tot iets maar ik vond het zeker heel prettig en ontspannend. Jouw verdere uitleg en bevindingen trouwens ook. Het ontspannen van de kaken en zingen/geluid maken zijn me bijgebleven tijdens de weeën en heb ik geprobeerd te doen. Maar omdat het zó snel ging was er weinig meer nodig. Ik zou de behandeling en jou specifiek, zeker aanraden!

 • Anoniem
Ik wil je ontzettend bedanken voor jouw kundige begeleiding en de schat aan informatie die je overbracht. Jouw behandelingen waren heerlijk ontspannend en mijn fysiek en humeur knapten er iedere keer weer ontzettend van op. Ik had nooit kunnen vermoeden dat voetreflexologie zoveel positieve impact lam hebben. Hartelijk dank hiervoor!

 

Ervaring van een cliënte met een intra-uteriene vruchtdood (vruchtdood in de baarmoeder):

 • Anoniem

Hoi Hilde

Ik wilde even laten weten dat het van het weekend op een natuurlijke wijze is gegaan. Zonder medicatie heeft het losgelaten. Daar ben ik erg dankbaar voor en ik denk dat de voetreflex behandeling daaraan heeft bijgedragen. Want het kwam op gang nadat jij was geweest. Ook acupunctuur zal zeker geholpen hebben. Nogmaals hartelijk dank voor alle tips!

 

Ervaringen van enkele cliënten die met stress gerelateerde klachten kwamen:

 • Charlotte

"Hilde is een humorvol en fijn mens die ik van harte kan aanbevelen voor het ondergaan van een heerlijke voetmassage! U komt er zeer ontspannen vandaan."

 • Saskia

"Voet reflexmassage bij Hilde is iedere keer weer iets bijzonders. Zij wandelt als het ware stapje voor stapje door het landschap van jouw leven dat zich aan de onderkant van je voeten bevindt. Hilde raakt je voeten heel voorzichtig en liefdevol aan en verbindt zich zo met jouw leven. Terwijl Hilde bezig is denk ik wel eens 'gaat dit echt helpen?'. De volgende dag voel ik dat mijn lichaam weer meer in balans is. De energie stroomt daar waar het moet stromen.

Een aanrader als je veel stress hebt in je leven!"

 • Maarten-Jan

"Ik dacht dat ik nu vijf voetreflex massages van Hilde heb gekregen, maar wat is dat fijn. Ik herinner mij de eerste keer, ik was zeer gespannen door uitermate verdrietige situaties in mijn leven. Mijn partner en vrouw wilde niet meer met mij onder één dak wonen. Ik was daardoor gespannen, verdrietig en boos tegelijkertijd. Ik heb letterlijk eerst uitgehuild bij Hilde.

En toen was daar de voetreflex massage, waarbij ik na vijf minuten al bij in slaap viel. Een ongelofelijke ontspanning maakte zich van mij meester en nadien was ik een stuk rustiger en kon ik de zaken weer redelijk helder zien. Hilde vertelde mij dat er nog al wat blokkades waren. En dat het goed zou zijn die los te laten of los te maken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel rustiger geworden in mijn hoofd en dan zie je de zaken weer helder en in een beter perspectief.

Na iedere massage geeft ze een advies en dat komt uit haar waarnemingen tijdens de voetreflexmassage die zij geeft. Zo adviseerde zij mij een chiropractor, die mijn rug weer recht heeft gezet. Gevolg was een vrijer gevoel, minder blokkades. Een andere keer vertelde zij mij dat een Paleo dieet een overweging kon zijn. En ja, minder granen en koolhydraten gebruiken is goed voor mij.

Kortom, Hilde haar voetreflex massages zijn een fantastische behandeling met een duidelijk advies in het verhaal daarna. Ik ervaar Hilde als zeer deskundig, zachtaardig, spiritueel, empathisch en doelgericht."

 • Guusje

"Ik weet niet wat je gedaan hebt, Hilde, maar vanaf het moment dat ik opstond van de massagetafel voelde ik me licht en luchtig, en ook vandaag is het alsof ik echt weer een blokje ballast heb afgeworpen.

't Gevoel iets achter me gelaten te hebben zonder eraan voorbij te zijn gegaan. Als je snapt wat ik bedoel ; = )) Thnx!"

 • Anoniem

"Ik wil je ontzettend bedanken voor jouw kundige begeleiding en de schat aan informatie die je overbracht. Jouw behandelingen waren heerlijk ontspannend en mijn fysiek en humeur knapte er iedere keer weer ontzettend van op. Ik had nooit kunnen vermoeden dat voetreflexologie zoveel positieve impact kan hebben. Hartelijk dank hiervoor!"

 • Anoniem

"Ik was eerst een beetje sceptisch over voetreflexologie. Je betaalt natuurlijk en wilt waar voor je geld. Daar de mensen in mijn omgeving niet zo in andere dan westerse geneeskunde geloven was het extra moeilijk. Mijn problemen lagen vooral op het psychische vlak. Ik had altijd heel goed willen presteren zowel tijdens mijn studietijd als later tijdens mijn werk als jurist maar ook privé. Toen kreeg ik een burnout....Na verschillende therapieën in het reguliere circuit kwam ik bij Hilde. Na de eerste behandeling voelde ik heel even wat van mijn oude kracht terug. Daarna was het weg. Wel veel vermoeidheid na de behandeling. Bij de volgende behandeling kwam heel veel verdriet naar de oppervlakte, ik moest gewoon huilen. Mijn periode ging van 2 dagen naar 7 dagen. Voor mij iets positiefs daar ik eerder had geprobeerd dit met andere geneeswijzen te reguleren en dat was niet gelukt. Ik kan nu meer dan voorheen, dat hebben anderen ook gemerkt. Maar ik ben ook meer in balans. Ik zie grenzen, wat bij de ander hoort en wat bij mezelf. Ik trek me ook niet meer alles van de ander aan. Vroeger wilde ik altijd alles voor iedereen oplossen, zorgen voor. Maar ik dacht ook als iets fout liep dat het aan mij lag, minderwaardigheid. Ik heb te veel gegeven in mijn leven en daarin ben ik nu wat terughoudender. Wat zo prachtig is aan Hilde, ik vind haar zeker heel lief en begripvol, maar daarnaast stuurt ze je ook door naar een ander als ze dat nodig vindt. Ze denkt niet specifiek aan haar inkomsten, maar vooral aan het genezen van haar patiënt. Ze heeft me doorgestuurd naar de mesologe en samen hebben ze dit prachtig resultaat voor elkaar gekregen. Ik raad iedereen nu ook aan haar te bezoeken."

Ervaringen van enkele cliënten met specifieke voetproblemen:

 • Anne

"Muziek in mijn voeten

Inmiddels komt Hilde nu al een jaar lang 1 keer per maand bij mij thuis om mijn voetreflexzones te behandelen. Een voetbreuk links bracht mij via een overbuurvrouw op haar.

Het gaat inmiddels natuurlijk allang niet meer over de breuk, maar over algehele heling. Het boeiendst is dat Hilde niet de gebroken voet, maar de rechtervoet meestal meer aandacht geeft. De rechtervoet, de doe-voet, blijkt behoorlijk uitgeput. Van de 'ontspannen aandacht' die Hilde op haar site belooft is geen woord gelogen. Meer nog: het voelt voor mij als muziek aan de voeten. Haar vingers die ook vioolsnaren in de mooiste trilling weten te brengen nodigen ook mij - via mijn voeten - uit om mijn eigen toon weer helemaal te laten klinken. Een heel subtiele, maar tegelijkertijd doordringende oproep, in de vorm van zachte trillingen. Soms roept dat tijdens de behandeling ook lichamelijk ongemak op, dan kan ik bijna niet stil blijven liggen. Maar over het geheel genomen brengt de behandeling mij dichter bij mijzelf.

Ook de affirmaties die zij soms na de behandeling meegeeft zijn treffend en draag ik zo'n maand met mij mee. Bijvoorbeeld: 'Moeder Aarde draagt jou, ook jou!'

Omdat ze - langer dan haar zint, niet passend bij mij- zwakke nier, blaas en longmeridianen blijft waarnemen, heeft ze me onlangs toch aangeraden om - gewoon regulier- uitgebreid bloedonderzoek te laten doen. En om naar een chiropractor te gaan, omdat er wellicht ook wat wervels scheef staan, waardoor ik regelmatig een slapende linkerhand heb.Dat doet mij goed, zo'n duidelijk aanvullende rol pakken. En ja, ze had het bij het rechte eind, er is meer aan de hand.

Hilde, bedankt voor de muziek die je weer in mijn voeten bracht."

 • Ellen

" Half september 2019 brak ik tijdens een ongelukkige val mijn kuitbeen en scheurde ook nog eens de banden van mijn rechterenkel.

Goed herstel is voor mij heel erg belangrijk omdat ik graag wandel, fiets en golf en ook veel op reis ben. Een goede mobiliteit is voor mij op mijn 60e van groot belang. Veel kan je niet doen als je je been zes weken niet mag belasten, dus ik besloot in ieder geval iets te ondernemen dat mijn herstel zou kunnen bespoedigen: voetreflexologie. Van mijn rechtervoet waren de tenen bereikbaar en mijn linkervoet had ook wel wat aandacht nodig, nu ik al die tijd alleen maar op dat been kon staan.

Ik zocht en vond Hilde Louise omdat ik googelde op voetreflexoloog aan huis.

Na een prettig gesprek de eerste afspraak gemaakt. En ik ben blij dat ik dat initiatief heb genomen. Hilde is ontzettend professioneel, geduldig, wijs en goed voorbereid. Elke week een sessie leverde mij aardig wat inzichten op, die blijkbaar allemaal via mijn voeten bekend werden. Het beste nieuws is dat ik na ruim 9 weken gips vrij vlot het ziekenhuis verliet. Lopend. Mijn fysiotherapeut is aangenaam verrast over het feit dat ik zo vlot ben hersteld en vandaag heb ik anderhalf uur gewandeld over steile en hobbelige bergpaden in Spanje.Ik weet zeker dat mijn herstel voor een groot deel toegerekend kan worden aan de behandelingen van Hilde Louise van Caspel en ik kan haar dan ook van harte aanbevelen."

Ervaringen van enkele familie/naasten van mensen met dementie:

 • Ineke, fysiotherapeute, over onze wederzijdse cliënte:

"Sinds ze door jou werd behandeld was ze meer ontspannen, zachter/liever geworden en had ze meer contact met de buitenwereld. Ik denk dat ze van jouw massages heeft genoten en dat het haar goed deed. "

 • Cathérine

"Een naast, dement familielid van mij was woonachtig in een verzorgingshuis. Zij had erge last van haar maag en darmen en kreeg ook nog borstkanker. Voor haar en haar klachten ben ik naast de fysiotherapie, op zoek gegaan naar een aanvullende therapie, om te kijken of een zachte manier van aanraken haar zou kunnen helpen.

Op aanraden van de fysiotherapeute ben ik in contact gekomen met Hilde van Caspel, voetrefletherapeute.

Ze werkt, net als de fysiotherapeute, onafhankelijk van het verzorgingshuis. Door de wekelijkse behandelingen, de rust, de aanraking, de ontspanning, kreeg de demente dame weer interesse in anderen, in haar medebewoners. Zij ging beter eten, was wakkerder en, met medewerking van de fysiotherapeute, bleef ze langer mobiel. Ze liep zelfs weer achter een rollator.

Hilde van Caspel koppelde wekelijks haar bevindingen schriftelijk terug aan mij, de mantelzorger. Dit was van cruciaal belang om tussentijds evaluatie te kunnen plegen. Doordat zij zowel over reguliere medische kennis beschikt als over kennis van de alternatieve geneeswijzen (reflexologie, meridianenleer), konden sneller de terugkerende problemen aangepakt worden. Ik kon, als familie, op deze wijze namelijk gericht naar de huisarts stappen met een eventuele hulpvraag.

De reflextherapeute was ook een aanwinst voor de familie, bij de medische besprekingen binnen het team van het verzorgingshuis.

Doordat zij de demente patiënte in haar geheel bekeek en behandelde (holistische visie), heeft zij in onderling goede harmonie de demente patiënte met betrokkenheid, tot het einde aan toe kunnen helpen en begeleiden.

Ik ben als mantelzorger er nu nog meer van overtuigd dat een samenwerking tussen reguliere zorg en aanvullende therapie ten gunste is van het welzijn van de patiënt."

Ervaringen van enkele cliënten die puur voor de ontspanning kwamen/komen:

 • Sophie

"Dank nog voor de voetreflexbehandeling, ik vond het heel bijzonder en prettig. Ik ga zeker wat doen met de opmerkingen die je maakte. Ik vind het heel bijzonder dat je een beeld kreeg en dat dit ook klopte."

 • Truus

"Hilde louise van Caspel, ongeveer 12 jaar geleden heb ik met je kennisgemaakt en de klik was er meteen. Ik kom iedere 4 weken met veel plezier voor een behandeling.

Het bevalt heel goed, je kundigheid en de adviezen hoe alles in het lichaam werkt en een functie heeft.

Het is iedere keer weer een heerlijke ontspanning .Ik kan iedereen zo'n behandeling aanraden, het is iedere keer weer een happening.

Het resultaat is dat ik na iedere behandeling een beetje zweef en gelukkig ben. Dus jouw behandelingen maken alles een beetje lichter. Je bent inmiddels een hele lieve trouwe vriendin geworden, bedankt voor alles."

Ervaring van een cliënte die specifiek voor bijholte problematiek kwam:

 • Irma

"Een voetmassage van Hilde

Allereerst zorgt ze dat je goed ligt en je volledig kunt ontspannen, dan stelt ze zich op je in en krijgt soms een thema binnen, bijvoorbeeld 'vertrouwen' of 'loslaten'. Haar handen vinden intuitïef hun weg naar de plekjes op je voeten die dat het meeste nodig hebben. Ze gebruikt nauwelijks harde druk, ze nodigt eerder je voeten uit om naar haar toe te komen.

Je voeten zijn voor haar een open boek, ik vind het heel interessant om te horen wat mijn voeten haar vertellen en welke plekken met welke organen en andere delen van het lichaam te maken hebben. Hilde neemt echt de tijd voor je en geeft je haar volle aandacht. Na zo'n massage ben ik het liefst een paar uur vrij om alles te kunnen verwerken en te genieten van het weldadige gevoel wat de massage me gegeven heeft. Na zo'n behandeling krijg ik soms ook een heel heldere, veelzeggende droom.

En ik heb steeds minder last van chronisch verstopte holtes aan de rechterkant van mijn gezicht, dat was de klacht waarvoor ik Hilde's hulp inriep.

Al met al een heerlijke ervaring en een heel mooie manier van genezen."